
AKP iktidarý, eðitim biliminin en temel ilkelerine aykýrý düzenlemelerde ýsrarýný sürdürerek, eðitimi niteliksizliðe, düzensizliðe ve kaosa sürükleyerek çocuklarýmýzýn geleceði ile oynamaya devam etmektedir. MEB tarafýndan son dönemde yapýlan bazý deðiþiklikler ve uygulamalarla yüz binlerce öðretmen, öðrenci ve veli maðdur edilmiþtir.
Yönetici atamalarýnda yeniden getirilen sözlü sýnav üzerinden belirlenen eðitim yöneticilerinin yandaþ sendika üyelerine verilen sözlü notlar üzerinden “siyasi atama” yoluyla belirlenmesi, eðitimde siyasi kadrolaþma giriþimlerinin arttýðýný göstermektedir.
Milli Eðitimi "ticari iþletme" haline getirmek için uðraþan, Bakanlýk kadrolarýný kendi ideolojik hedefleri doðrultusunda defalarca deðiþtiren MEB, karþýsýnda engel olarak gördüðü bütün eðitim yöneticilerini tek tek tespit ederek ayýklamýþtýr.
Eðitim-Ýþ olarak objektiflikten ve hakkaniyetten uzak bir þekilde tamamen siyasi deðerlendirmelerle yapýlan bu kýyýma seyirci kalmamýþ mücadelesini sürdürmüþtür.
Öte yandan son olarak çýkarýlan Torba Yasayla, aday öðretmenlerin asaleten atanmasý için sözlü sýnava tabi tutulacak olmasý, týpký yönetici atamalarýnda olduðu gibi öðretmen atamalarýnda da siyasi referanslarýn dikkate alýnacaðýnýn göstergesidir. Yönetici görevlendirmelerinde tam bir kýyým gerçekleþtiren Bakanlýk, kendi ideolojik hedefleri ve yandaþ sendikanýn istekleri doðrultusunda kendi öðretmen sýnýfýný yaratacaktýr.
Torba yasada yer alan bir diðer düzenleme ise öðretmenlere il içi ve il dýþý zorunlu rotasyon düzenlemesidir. Öðretmenlerimizin isteði dýþýnda rotasyona tabi tutulmasý sürgün anlamýna gelmektedir. Bu uygulama ile büyük bir karmaþa ve maðduriyet oluþacaktýr. Yüzbinlerce öðretmenimiz ailelerinden ayrýlacak, aile bütünlükleri bozulacak buna baðlý olarak da iþ verimleri düþecektir. Böyle bir rotasyon öðretmenlerimizi emekliliðe ve istifaya zorlamak demektir.
TEOG yerleþtirmeleri sürecinde göz göre göre yapýlan yanlýþlar sonucunda çok sayýda öðrenci belki de hiç gitmek istemeyeceði bir lise türüne otomatik olarak yerleþtirilmiþtir. 40 bin öðrenci zorunlu olarak imam hatiplere, binlerce öðrenci evlerinden çok uzaktaki okullara kaydedilmiþtir. Bakanlýk, öðrencilerin ilgi ve yetenekleri doðrultusunda istedikleri okulda okuma koþullarýný saðlamak için çalýþmak yerine, öðrencilerin hangi okula gideceðini, hangi dersleri seçeceðini bile bizzat kendisi belirlemek istemekte, hiçbir þeye itiraz etmeyen, “itaatkar” nesiller yetiþtirmeyi hedeflemektedir.
Türkiye’de 12 yýllýk AKP iktidarý döneminde kamu hizmetlerinde, özellikle eðitim alanýnda piyasa merkezli bir “iþletmecilik” anlayýþý yerleþtirilmeye çalýþýlmýþtýr. AKP hükümeti, kamusal eðitim alanýný daha da daraltmakta, özel öðretimin doðrudan desteklenmesi doðrultusunda ciddi adýmlar atmaktadýr. Kamusal eðitime ayrýlmasý gereken kaynaklarýn dershanelerin dönüþümü bahanesiyle özel öðretime aktarýlmasý, özel okullarýn eðitim içindeki payýnýn arttýrýlmasý için sayýsýz teþvik ve destek getirilmek istenmesi, iktidarýn eðitim politikasýnýn merkezinde halkýn deðil, piyasa güçlerinin olduðunu göstermektedir.
Son olarak AKP Hükümeti Milli Eðitim Bakanlýðý’na baðlý okullarda öðrenim gören öðrencilerin kýlýk ve kýyafetini düzenleyen yönetmelikte yaptýðý deðiþiklikle türbaný ortaöðretimde serbest býrakmýþtýr. Tevhid-i Tedrisat’a ve Anayasa’ya aykýrý olan bu düzenleme ile Atatürk ilke ve inkýlaplarýna, demokratik, bilimsel ve laik eðitime açýkça meydan okunmuþtur. 4+4+4 eðitim sistemiyle tüm okullarý imam hatibe çeviren siyasi iktidar, nihai hedefinin karma eðiteme son vererek tüm okullarý medreseye çevirmek olduðunu ortaya koymuþtur.
Yaþanan tüm bu sorunlar karþýsýnda Eðitim-Ýþ, 26 Aðustos 2014 tarihinde eðitim iþ kolunda örgütlü tüm sendikalara mektup yazarak; ortak bir eylem yapýlmasý çaðrýsýnda bulunmuþtur. Çaðrýmýzda belirttiðimiz ortaklaþtýrma talebimiz olumlu yanýtla karþýlýk bulmuþtur.
Eðitim-Ýþ, yandaþ kadrolaþmada sýnýr tanýmayan iktidarýn Cumhuriyet devrimlerine, ulusal, kamusal, çaðdaþ, bilimsel eðitime karþý ideolojik yapýlanmasýna, eðitimin özelleþtirilmesine, yandaþ öðretmen atamalarýna, öðrenci kayýtlarýnýn baský ve yönlendirme ile imam hatip okullarýna yapýlmasýna böylece okullarýmýzýn medreseleþtirilerek eðitimin gericileþtirilmesine “DUR” demek için 24 Eylül 2014 Çarþamba günü ülke genelinde bir günlük iþ býrakma eylemi gerçekleþtirilecektir. Ayný gün Ankara’da saat 11:00’da Güvenpark önünde toplanýlacak ve saat 11.30’da MEB önünde basýn açýklamasý yapýlacaktýr.
Eðitimde yaþanan, eðitim çalýþanlarýnýn ortak sorunlarý karþýsýnda güç birliði ve dayanýþma içinde olmak önemlidir. “Karþý devrimci güçlerin yok etmek istediði ulusal, demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyetine, emeðimize, geleceðimize ve baðýmsýzlýðýmýza” sahip çýkmak için herkesi birlikte mücadele etmeye çaðýrýyoruz.
MERKEZ YÖNETÝM KURULU
Basýn metni için týklayýnýz