LAÝK TÜRKÝYE’NÝN TEMELÝ 3 MART DEVRÝM YASALARIDIR
3 Mart 1924 tarihinde çýkarýlan devrim yasalarýnýn 94. Yýl dönümünü kutuluyoruz. TBMM’de kabul edilen üç devrim yasasý ile Türkiye Cumhuriyeti modern bir ülke olma yolunda Laikliðin temelini atmýþtýr.
1923 Cumhuriyet Devrimi’ni yaratan Mustafa Kemal Atatürk ve Cumhuriyetin Devrimci kadrolarý, modern Türkiye Cumhuriyetini kurarak tarihe isimlerini altýn harflerle yazdýrmýþlardýr. Emperyalizme karþý verdikleri ve kazandýklarý ulusal kurtuluþ savaþý ile de bütün mazlum milletlere örnek olmuþlardýr. Atatürk ve Cumhuriyetin kurucu kadrolarý modern Türkiye yolunda yapýlan bütün deðiþiklikleri ulusal iradeye dayanarak yapmýþlardýr. Günümüzde meclis bypass edilirken, o dönemde gerek savaþ zamanýnda, gerekse devrimlerin yapýldýðý zamanlarda bütün deðiþiklikler mecliste yapýlan görüþmeler sonrasýnda yapýlmýþtýr. Mecliste sayýsý az olan muhalefet bile yapýlan bütün deðiþikliklerle ilgili söz söyleyebilmiþtir.
3 Mart 1924 tarihli devrim yasalarý ile laik rejimin önündeki engeller kaldýrýlmýþtýr. Bu devrim yasalarý þunlardýr:
1.429 sayýlý Þer’iye ve Evkaf (Din ve Vakýflar) ve Erkan-ý Harbiye (Genel Kurmay) bakanlýklarýnýn kaldýrýlmasýna dair kanun.
2. 430 sayýlý Tevhid-i Tedrisat (Öðretim Birliði) kanunu.
3. 431 sayýlý Halifeliðin Kaldýrýlmasýna ve Osmanlý Hanedanýnýn Türkiye Cumhuriyeti sýnýrlarý dýþýna çýkartýlmasý dair kanunu.
Bu üç yasanýn her biri baþlý baþýna birer devrimdir. O yüzden bu 3 yasanýn kabul edildiði günü kutlayan Cumhuriyet aydýnlarý bu yasalara “3 Devrim Yasasý” ismini vermiþtir.
Þeriye ve Evkaf Vekâleti, alýnan kararlarýn þeriat kurallarýna uygun olup olmadýðýný denetliyordu, bu kurallar kaldýrýlarak çaðdaþ hukuk düzenine geçilmiþtir. AKP iktidarý ise yeniden benzer þekilde, yasalarý ulemaya sorun diyerek bu düzeni hayal ettiklerini belirtmektedir. Aydýn ve vatanýný seven bizler, Atatürk’ün býraktýðý çaðdaþ medeni hukuk düzeninin deðiþtirilmesine asla izin vermeyeceðiz.
94 yýl sonra ülkemiz iktidarýna sahip olanlarýn Halifelik hülyalarý kurduðunu bile düþündüðümüzde bu olayýn o dönemde ne kadar büyük bir devrim olduðu görülmektedir.
Öte yandan, Tevhidi Tedrisat (Öðretim Birliði) Yasasý ile eðitim, din kurallarýnýn pençesinden ve çok baþlýlýktan kurtarýlmýþ tek elde toplanarak. Bilimsel, Milli ve çaðdaþ bir eðitim modeli kurulmuþtur.
Akýlcý ve bilimsel düþünen, geniþ bir dünya görüþüne sahip, insan haklarýna saygýlý, kiþiliði geliþmiþ, topluma karþý sorumluluk duyan; yapýcý, yaratýcý ve üretken bireyler yetiþtirmek; Türk Milli Eðitimi’nin temel amaçlarý arasýnda yer almaktadýr. AKP iktidarýnýn milli eðitimdeki uygulamalarý, öðrencileri cemaatlerin ve tarikatlarýn kucaðýna iterek; çaðdaþ, bilimsel, akýlcý, laik eðitim sistemini ortadan kaldýrmaya yöneliktir. Siyasi iktidar, karma eðitime son verme amacýný gerçekleþtirmek için adým adým ilerlemektedir. Karma eðitime son verilmesi durumunda, Atatürk’ün liderliðinde kurulan Cumhuriyetin en önemli kazanýmlarýndan olan ve milli eðitimde birliði esas alan Tevhid-i Tedrisat ortadan kaldýrýlacak ve tekrar çok baþlý eðitim sistemine dönülecektir.
Birleþik Kamu-Ýþ Konfederasyonu olarak; Türkiye Cumhuriyeti’ne, ülkemize, ulusumuza, birliðimize ve bütünlüðümüze yönelik saldýrýlar týpký geçmiþte olduðu gibi bugün de devam ettiðinin farkýndayýz. Ancak onlarýn bilmediði aydýnlýða karþý tarihin hiçbir döneminde karanlýk güçler baþarýlý olmamýþtýr. Türk Ulusu, Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülüðünde Tam Baðýmsýz, Laik Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerini attýðý gibi Cumhuriyete ve Devrimlerine sahip çýkacaktýr.
Yaþasýn Mustafa Kemal’in bu güzelim ülkesinde birlikte olmak, mücadele etmek. Yaþasýn örgütlü mücadelemiz.
03.03.2018
Fatin ILTAR
Birleþik Kamu Ýþ Antalya Ýl Temsilcisi
Eðitim Ýþ Antalya Þube Baþkaný
|